Take a fresh look at your lifestyle.

Memahami Versi ROM MIUI dan Bagaimana Mengenalpasti ROM Yang Dipasang Pada Peranti Mi Anda

0 2,418

Jika anda baru kepada MIUI atau Mi, anda mungkin keliru dengan semua versi MIUI ROM. Kini pembeli Xiaomi dan pengguna di seluruh dunia (kecuali China) mungkin mempunyai soalan ini di dalam kepala mereka setiap kali mereka mahu membeli peranti MI atau Redmi, Adakah ini dimuatkan dengan Rom yang asal?. Di sini saya akan memberikan anda sedikit panduan mengenai semua versi ROM yang ada pada MIUI, dan berharap ini akan menjelaskan untuk anda.

Berapa banyak jenis MIUI ROM yang ada?

Biasanya peranti Xiaomi mempunyai lima jenis MIUI ROM:

Jika kita membeli peranti Xiaomi dari sumber rasmi* iaitu laman web Mi.Com dimana mempunyai jaminan daripada mereka, kita biasanya akan mendapat ROM MIUI Global versi stabil. Melainkan kita membeli peranti Xiaomi terus dari laman web Mi.Com di China, maka kita akan mendapat ROM MIUI China versi stabil.

*Untuk Malaysia, peranti Mi boleh didapati secara rasmi dari pengedar rasmi seperti Thorus dan Era International

 

Alpha ROM

Alpha ROM adalah versi MIUI khas hanya terdapat di China ROM, yang lebih dikemaskini daripada Developer (Beta) ROM. Dalam erti kata lain, ia akan mempunyai ciri-ciri yang lebih baru daripada Developer ROM. Walau bagaimanapun, Alpha ROM hanya boleh didapati untuk beberapa peranti Xiaomi. Berikut adalah peranti yang mempunyai Alpha ROM:

 • Xiaomi Mi 2/2S
 • Xiaomi Mi 3
 • Xiaomi Mi 4
 • Xiaomi Mi Note
 • Xiaomi Mi 5
 • Xiaomi Mi Max

Di sini ialah bagaimana versi ROM MIUI China disusun untuk ciri-ciri terkini yang tersedia:

Alpha ROM > Developer ROM > Stable ROM

Developer ROM

ROM Developer (juga dikenali sebagai ROM Beta) juga dibuat oleh MIUI Official Developer tetapi dikemaskini setiap minggu. Biasanya maklumat log perubahan dan pra-lihat log perubahan anda boleh dapati di forum MIUI Global adalah untuk ROM Developer. ROM Developer menerima ciri-ciri baru secara mingguan tetapi lebih cenderung kepada pepijat (bug) dan dengan itu tidak disyorkan untuk pengguna yang menggunakan hanya satu peranti. ROM Developer juga mempunyai kemaskini tambahan (Incremental ROM pack*) setiap hari yang mengandungi perkhidmatan dan elemen yang mengalami perubahan yang bukan didatangkan dalam versi ROM penuh, tetapi hanya boleh diakses oleh ahli-ahli pasukan khas dalam bentuk kemas kini Beta atau dikenali sebagai Nightly.

Contoh:

Versi terkini China Developer ROM untuk Redmi Note 3 Qualcomm adalah 6.11.3

Dalam kes ini,

6 – mewakili tahun 2016
11 – mewakili bulan
3 – mewakili hari

* Hanya untuk peranti tertentu

Stable ROM

ROM stabil dibuat oleh MIUI Official Developers, biasanya dikemaskini sekali setiap bulan, dua bulan atau lebih lama tanpa kekerapan kemas kini khusus bergantung kepada berapa banyak masa yang diperlukan untuk menyelesaikan pepijat. ROM stabil adalah, seperti namanya, ROM yang paling stabil dengan jumlah pepijat yang rendah. Pengguna yang lebih suka versi stabil dan dan tidak mahu mencuba ciri baru dengan segera, harus kekal dengan ROM ini. Bagi pengguna yang telah memberikan maklum balas menggunakan aplikasi maklumbalas terbina di dalam, anda mungkin mendapati peranti anda menerima kemas kini lebih awal dari orang lain, ini dipanggil kemas kini kelabu (grey update) bermaksud sebagai anda adalah platform ujian untuk orang ramai.

Contoh :

Versi terkini China ROM stabil untuk Nota Redmi 3 Qualcomm adalah V8.0.4.0 LHOCNDG

Dalam kes ini,

V8 – mewakili MIUI 8
0.4 – 0 mewakili kemas kini utama (tiada kemas kini utama setakat ini) dan 4 mewakili semakan kecil
LHO – mewakili Android Lollipop 5.1.1
CN – mewakili China ROM
DG – mewakili Redmi Nota 3 (MediaTek / Qualcomm)

Pengguna sering keliru sama ada ia selamat untuk menggunakan versi China untuk peranti mereka kerana mereka takut keserasian perkakasan atau perisian. Malah, anda tidak perlu bimbang sama sekali, versi China akan berfungsi pada telefon anda seperti biasa, sama seperti versi Global. Cara yang paling cepat untuk membezakan ROM China dari ROM Global (hanya untuk ROM Stabil) perbezaan tatanama bagi CN bagi China dan MI secara Global. Perbezaan antara kedua-dua membina adalah seperti berikut: –

Versi China (CN)

Versi China tidak mengandungi Google Apps and Services (Gapps) dan mengandungi beberapa aplikasi dan perkhidmatan Cina, yang mana dipanggil bloatware, tetapi bagi pengguna Cina ianya sebenarnya sangat berguna. Masalah tidak mempunyai Gapps boleh diselesaikan dengan memasang secara manual aplikasi Google, Google Playstore, Google Service Frameworks, Google Account Manager dan Google Play Services bagi membolehkan anda untuk menggunakannya sebagai telefon Android normal yang lengkap. China ROM biasanya datang dengan lebih banyak ciri berbanding ROM Global, kerana mereka tidak mempunyai isu-isu hak cipta yang bercanggah dan mempunyai kurang sekatan daripada pasaran Global. Akan ada sesetengah elemen Cina didalamnya, kerana kerja-kerja penterjemahan mungkin tidak benar-benar lengkap untuk beberapa bahagian tertentu ROM. Juga, integrasi Google melalui pemasangan melalui aplikasi mungkin tidak sempurna dan boleh menyebabkan beberapa isu-isu lain.

Versi Global (MI)

Disukai oleh pengguna yang bukan berasal dari China, versi ini datang dengan Gapps tanpa aplikasi dan perkhidmatan seperti di China ROM. Biasanya dikemaskini dilancarkan kemudian daripada versi China, versi Global datang dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama, dengan pilihan bahasa lain untuk peranti tertentu. Walaupun dengan kehadiran Gapps, pengguna kehilangan beberapa ciri-ciri seperti muzik dalam talian dan aplikasi Xunlei, tetapi mendapat ruang penyimpanan yang lebih untuk digunakan. Dahulu, versi Global biasanya datang dengan hanya ROM stabil, tetapi Redmi 1S adalah peranti pertama untuk menerima Versi Global Developer. Hari ini, hampir setiap peranti dilancarkan diluar China oleh Xiaomi mempunyai ROM Global Developer. Anda akan dapat integrasi Gapps, tetapi kehilangan pada beberapa fungsi, masih cukup baik untuk banyak memasang Gapps secara manual pada ROM China yang adakalanya memberikan masalah dengan perkhidmatan Google. Kelebihan lain terhadap China ROM adalah pek bahasa terbina (yang merupakan salah satu daripada sebab mengapa ROM MIUI biasanya mempunyai lebih besar daripada MIUI ROM China), yang pasti ada diantara anda yang memilih bahasa ibunda daripada Bahasa Inggeris.


Bagaimana untuk bertukar dari Global Stable ke Global Dev/China Stable/China Dev, dan sebaliknya?

Kaedah yang paling selamat untuk menukar jenis MIUI ROM dalam peranti Xiaomi anda adalah kaedah Fastboot. Ini bermakna anda memerlukan ROM Fastboot untuk menukar ROM MIUI anda untuk ROM MIUI lain. ROM Fastboot boleh dipasang itu melalui salah satu daripada perisian ini: Mi Flash Tool atau SP Flash Tool. peranti Qualcomm menggunakan Mi Flash Tool, peranti MediaTek menggunakan SP Flash Tool. Berikut adalah senarai peranti Xiaomi dengan Qualcomm dan MediaTek:

Mengapa peranti Xiaomi saya tidak mempunyai ROM Global?

Sebab paling kukuh adalah kerana peranti tersebut tidak dipasarkan secara rasmi di negara luar China. Walau bagaimanapun, pengecualian diberi untuk Redmi 3 kerana terdapat ramai pengguna di luar China telah membelinya dan memujuk MIUI Developers untuk menyokong MIUI ROM 8 Global untuk Redmi 3.

Berikut adalah senarai peranti Xiaomi yang disokong dengan rasmi ROM MIUI Global:

 • Redmi 1
 • Redmi 1S
 • Redmi 2/Prime
 • Redmi 3/Prime
 • Redmi 3S/Prime
 • Redmi Note 3G
 • Redmi Note 4G
 • Redmi Note Prime
 • Redmi Note 2
 • Redmi Note 3 (Qualcomm)
 • Xiaomi Mi 2/2S
 • Xiaomi Mi 3
 • Xiaomi Mi 4
 • Xiaomi Mi 4i
 • Xiaomi Mi 5
 • Xiaomi Mi Note
 • Xiaomi Mi Max
 • Xiaomi Mi Pad

Bagaimana untuk mengenalpasti versi MIUI dalam peranti saya?

Okay, selepas banyak gangguan, mari kembali dengan topik utama. Sekarang, Biar saya tunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengenalpasti versi Rom rasmi, tidak rasmi Rom atau Ported Roms, tetapi izinkanlah saya mengklasifikasikan perbezaan antara ketiga-tiganya.

1. ROM Rasmi (Official) – Asli, tidak dicemari, dihasilkan oleh Xiaomi Official Developer. Biasanya datang dengan peranti Xiaomi dikeluarkan oleh Xiaomi sendiri.

2. Rom tidak rasmi (Unofficial) – Juga dikenali sebagai Tempered, Vendor, Distributor ROM. Ia palsu, dicemari, dipasang semula pihak ketiga (Reseller) pada peranti Xiaomi sebelum dijual kepada pelanggan.

3. Ported Rom – ROM ini dibuat oleh Developer tidak rasmi atau bebas. Kebanyakan mereka akan dikemas kini setiap minggu seperti ROM Developer dan juga dinamakan selepas tarikh mereka dilepaskan. Ported ROM biasanya mengandungi lebih bug daripada ROM Developer kerana ia tidak dibuat untuk peranti tersebut tetapi lebih kepada peranti yang mempunyai spesifikasi yang sama. Pengguna perlu menghubungi Developer jika mempunyai bug yang perlu diselesaikan. Beberapa Developer akan memuat naik kemaskini tambahan seperti ROM Developer untuk membolehkan pengguna untuk mengemaskini kepada keluaran mingguan jika mereka berhenti di antara minggu. Anda boleh mendapatkan Ported ROM untuk peranti anda di Xiaomi.EU Community atau XDA-Developer Forum. Di bawah adalah contoh beberapa Ported ROM.

Bagaimana untuk mengesan ROM rasmi atau tidak rasmi?

Dengan beberapa langkah mudah, kita boleh mengenali versi MIUI yang digunakan pada peranti anda dengan memeriksanya di Settings > About Phone.

Kita dapat mengenal pasti jenis versi MIUI stabil dengan memeriksa 7 huruf dalam versi MIUI.
Mari kita memperoleh 7 huruf versi stabil daripada imej di atas: “KHDCNDG” dan “KHDMIDG“.
Abjad ke4 dan 5 adalah penunjuknya, di mana CN = Versi China dan MI = Versi Global.

Bagi Developer ROM, kita dapat mengenal pasti jenis versi Developer dengan melihat kepada secara terus. Jika tiada Global ditulis di sana, ianya pasti China Developer ROM.

Unofficial/Tampered/Vendor/Distributor ROM “biasanya” datang dengan konon sebagai Global ROM.

Biar saya tunjukkan kepada anda ROM tidak rasmi (Unofficial) dari beberapa tangkapan skrin yang aku perolehi, untuk tujuan ilustrasi sahaja.

Stable ROM akan menggunakan 7.5.2.0 tetapi tidak mungkin 7.5.2.0.0 and Developer (Beta) ROM akan menggunakan 6.5.30 tetapi tidak pernah 6.5.30.0 atau ia harus KHDMIDG tidak OKHDMIDG serta betul 3 titik perpuluhan tetapi bilangannya semakannya tidak munasabah seperti V 7.2.92.99.

Penyelesaian: Anda boleh menyemak apa keluaran rasmi ROM peranti Xiaomi tertentu anda di sini: http://en.miui.com/download.html. MIUI Device Team telah bekerja cukup keras untuk membawa anda tutorial dan panduan yang tidak berkesudahan tentang bagaimana untuk Flash, sama ada Locked atau Unlocked Bootloader, sama ada dari ROM rasmi atau tidak rasmi. Sudah tentu setiap peranti mempunyai sekatan dan cara pemasangan sendiri.

Artikel asal :

http://en.miui.com/thread-348591-1-1.html
http://en.miui.com/thread-392159-1-1.html
http://en.miui.com/thread-24860-1-1.html
http://en.miui.com/thread-325627-1-1.html

Comments
Memuat...